Nu har det kommit en syntetversion av Merkel Helix.

En helt ny typ att studsare utrustad med Merkels patenterade "straight-pull" teknologi, för en enklare och effektivare jakt. Geväret går att demontera, en äkta "take-down", där inga verktyg behövs. Väldigt smidig och smart lösning. Vapnet är välbalanserat men har aningen låg kolvkam för dem med större kikarmontage. Greppvänlig syntetstock som passar för alla väder och kallare temperaturer.

Merkel Helix är extra intressant eftersom det är en äkta takedownstudsare, med äkta menas att den går att plocka isär utan några verktyg. Man trycker bara in en knapp som sitter infälld i underkant på framstocken och drar förstocken framåt tills den lossnar. När det är gjort fäller man ner en liten hävarm som sitter på den blottlagda lådans vänstra framkant. Rörelsen är bara ca 45 grader och kraften som behövs för att lossa armen är inte speciellt stor. Hela vapnet utan kikarsikte och patroner väger 2,9 kilo men känns ändå väldigt stabilt. Det löstagbara radmagasinet rymmer 3 patroner, men det går att köpa till ett magasin för 5 patroner.

Piplängden på en .30-06:a är 54 centimeter och totallängd 107,5 centimeter. Man kan verkligen använda det här vapnet som det är tänkt, alltså plocka isär det och transportera i en kort och smidig koffert, för att sedan sätta ihop det inför jakten med bibehållet träffläge, mycket bra.

Kaliber:  .30-06 .243Win; 6,5×55, .270Win, 7×64, .308Win. 8x57JS, 9,3×62, 7mm RM, .300Win Mag och .338Win Mag.

Tillverkare är Merkel och svensk leverantör Classic Vapen

pris syntetversionen ca 26 000 kronor

Länkar