I mer än hundra år, har Norma Precision AB i Åmotfors, tillverkat finkalibrig ammunition. Det är en stor erfarenhet som ligger till grund för denna välgjorda produkt. Men viktigast av allt är jägarnas och skyttarnas erfarenheter, som alltid haft ett stort inflytande.

Processen är lång och omsorgsfull, riktigt spännande. Kittad för Jakt fick följa tillverkningen från ax till limpa i fabriken, dessutom se hur labbet jobbar, kontrollrum, provskjutning mm. Kulbanor mäts i dator, krutmängder justeras, hylsor som inte håller måttet kasseras, ja det är en fantastisk väg fram till färdig produkt. Så oerhört mycket mer jobb än vad jag någonsin trott. Då förstår jag också bättre varför det är så pass dyrt med ammunition.Tändhattar, kulor, krut och mängder med härliga termer för oss vapen och ammo-intresserade. Njut av bildspelet ovan.

Normas patronsortiment täcker nästan all sorts jakt. Det ser väldigt olika runt om i världen. Amerikaner använder ofta lätttare kulor med högre utgångshastighet och skjuter ofta på längre avstånd. Traditionellt sett använder européerna tyngre kulor med lägre utgångshastighet och skjutavstånden är kortare. Kulor som träffar med hög hastighet måste vara hårdare för att hålla ihop bättre. 

En annan faktor är vilken sorts jakt som bedrivs. Jagar du för köttet eller trofén? Är du intresserad av maximalskotteffekt eller vill du förvissa dig om att så lite kött som möjligt kommer till skada? Återigen, allt detta påverkar valet av kula på olika platser i världen.

Det finns patroner för all sorts jakt, från norr till söder och från öst till väst. Norma har av tradition alltid samarbetat med framgångsrika skyttar. 

Duktiga anställda, traditioner och gedigen erfarenhet  - det här är anledningen till att patronerna som tillverkas i Åmotfors, är av högsta kvalitet och gör Norma till ett av de största namnen i branschen. I samarbete med den ledande tyska gevärstillverkaren Blaser, har Norma utvecklat en helt ny generation av högpresterande patroner, Blaser Magnum. Norma samarbetar även med Weatherby sen 60 år tillbaka. För närvarande tillverkas 14 kalibrar från 224 Wby till 460 Wby med kulor från Nosler, Barnes och Hornady. Resultatet har vuxit till ett imponerande sortiment med 81 premium-laddningar, med flack kulbana, hög anslagsenergi och utmärkt precision. Som ni förstår är lagret fullt av mängder med olika patroner väl förpackade för att skickas ut i världen.

Självklart är det många jägare/skyttar som handladdar själva och Norma säljer även krut, en ny manual har nyligen släppts, den återkommer vi till.

Stort tack till Kenneth Skoglund, marknadsansvarig jakt/skytte Norma Skandinavien, för rundturen på Normas anläggning. Kenneth har jobbat där i över 40 år och vet såklart allt om firman. Vi fick en väl presenterad tur genom produktionen och kikade på hylsor och kulor på riktigt nära håll. Kenneth Skoglund har så att säga skyttet i blodet, han tävlade för Norge i Sommar-OS 1976 och 1984.

Länkar