Sauer 300 Classic har funnits på den svenska marknaden ett bra tag. Nyheten nu är att den kommit i syntet!

Halvautomaten är smidig och lätt att hantera. Totallängden är cirka 106 cm. Det är kort för en halvautomat.

Den relativt tunga pipan gör att vapnet blir lite framtungt vilket sägs vara bra för balansen.
Vapnet upplevs som mycket lätt­skjutet trots en betydande myn­ningsknall beroende på den korta pipan. Piplängden är på Sauer 303 Classic XT cirka 50 cm vilket är ganska kort. En normal piplängd är mellan 60 och 66 cm för att allt krut ska hinna förbrännas i pipan. Nu blir mynningsknallen och flamman imponerande.


Halvautomater är lite speciella och kräver en del hantering och skytte­träning innan tekniken sitter. En vanlig konventionell studsare måste laddas om med hjälp av ett slutstycke som man själv manövrerar. Efter lite träning sitter laddrörelsen där och omladdningen sker med vapnet vid axeln. Det är endast rekylen och pipuppslaget som stör.
En halvautomat sköter omladd­ningen själv med hjälp av krutga­ser. När slutstycket slår i låsläget blir det tvärt stopp och ibland kan man uppleva att vapnet på grund av rörelseenergin vill tippa framåt. Men efter lite användning lär man sig. Det är naturligtvis beroende på person hur mycket detta stör. På plussidan har man det faktum att man inte behöver släppa pistolgreppet för att repetera in en ny patron.


Kornet har en röd fiberoptik och siktet är helt gulmålat.

Enligt Jaguargruppens hemsida kan Sauer 303 Classic XT köpas i kaliber .300 WinM, 9,3x62, 8x57 IS och .30-06. Kolven kanske också bör utvecklas med kindstöd och justerbar kolvkam.

Vikt: 3,7 kg. Magasin: Två patroner plus ett i loppet. Extra magasin för fem patroner cirka 1 500 kr.

pris fr 19000 :-och generalagent är Jaguargruppen.  
 

Källa: jaktjournalen och jaguargruppens hemsida

Länkar