Låt bara vapnet följa med i rörelsen, gå ifatt och släpp skottet, stanna inte upp. Att ha fokus på målet är Aimpoints styrka.

– Du som skytt behöver inte släppa målet med blicken, poängterade skjutinstruktör Erik Ås flera gånger. 

Utanför Växjö ligger Norraby skjutbiograf. Där fanns Aimpoint, Stabilotherm och Jaktia på plats denna tisdag före påsk. En utbildningsdag med fokus på rödpunkt, simulatorskytte men även riktigt skytte inomhus. Just ordet fokus var ledord denna dag. Många av oss letade oss fram, låg för långt bak eller gick förbi för snabbt och vände tillbaka. Fantastiskt roligt att följa varje piprörelse i simulatorns tekniska program. Både Marksman och Simtarget användes under utbildningen.

Väl inne på skjutbiografen fick vi torrklicka och ta det lugnt. Mata i ammunition och placera skotten på fast tavla. Öka på med långsamtgående buffel i Afrikamiljö och sedan avsluta med vildsvin mellan trädstammar i något högre fart. Absolut ingen Franz-Albrecht-stil utan mer realistiskt. Det gick åt några askar jaktmatch, helt klart.

Erik Ås från Aimpoint beskrev viktfördelningen under skyttet som 70/30:

– Det vill säga 70 % vikt från bössan skall vila i den hand som håller pistolgreppet och 30 % i handen som håller i förstocken.

De flesta kunde konstatera att vi endast skrapat på ytan denna dag, många fler träningstimmar behövs för att komma upp i riktigt säker jakt vid vilt i snabb rörelse. Att våga tro på sig själv, eller fokus som Erik Ås skulle sagt.

 

Vad är då Aimpoint? Jo ett rödpunktsikte som gör det möjligt att göra det som är allra mest naturligt - att hålla båda ögonen öppna och samtidigt fokusera på målet. När en skytt tittar genom ett Aimpoint visas en röd punkt på linsen. Skytten kan då snabbt placera den röda punkten på målet, utan att släppa fokus ifrån det. Där den röda punkten befinner sig kommer du också att träffa. Det är denna kombination av att snabbt få målet i sikte och träffsäkerheten som är Aimpoints styrka.
Rödpunktsikten från Aimpoint görs utan förstoring och utan optisk förvrängning. De använder en lysdiod (LED) som är fullständigt ofarlig för ögat. De finns med två olika punktstorlekar: 2 eller 4 MOA.

Filosofin bakom Aimpoint är ganska enkel. När det är dags att skjuta får det inte finnas något tvivel. Siktet skall bara fungera och ska göra det enklare att bli en skicklig skytt, samtidigt som det uppfyller de högsta tänkbara kvalitetskraven när det gäller tillförlitlighet, robusthet och användarvänlighet. Ett Aimpoint lämpar sig lika bra på din studsare för olika vilt som på ditt kombivapen. En slugbössa eller en ren hagelbössa fungerar likaså. Produkterna konstrueras för konstant användning under många år med ett enda batteri, så att siktet alltid är klart att använda i samma sekund som du behöver det. Mer info hittar ni på aimpoint.se

 

På plats denna dag fanns även Dino Wildt från Stabilotherm som visade oss produkter för vapenvård. Brunox har vi här på Kittad redan testat, läs mer om dem här.

 

Länkar